faragott termékek felületkezelő technikái

A felületkezelés feladata a termék tartósítása (a csersav tartalmú fafajok, pl. a tölgyfélék, az akác, az eper,  jóval tartósabbak), a felület védelme és a termék esztétikai színvonalának növelése.

Őseinktől hagyományozódott felületkezelő módok:

-A nedvességtől való védelem, a kellemes tapintás és a selyemfényű felület elérése érdekében használták a szalonnabőrrel, faggyúval vagy méhviasszal való felület bedörzsölést, és puha ronggyal a megfelelő fényesítést.  

méhviaszos bedörzsöléssel kezelt kisplasztika

Napjainkban a felületkezelés a finomító csiszolásokkal és a felület portalanításával kezdődik.  

       

                        kézi csiszolóeszközök                 vibrációs és szalagcsiszoló kézigép

Amennyiben a felületen színhibákat, foltosodást, sávozódást tapasztalunk csínozással (felületkozmetikával) módosíthatunk. Ehhez különböző folteltávolító és fa kozmetikázó vegyszereket vásárolhatunk.

Ha a termék színe nem megfelelő, vagy a tárgy környezete megkívánja pácolással változtathatunk. Vizes-, szesz-, viasz-, olaj-,  és lakkpácok állnak rendelkezésünkre. A pácfajta használata a későbbi felületkezelő anyag fajtájától függ. Például politúrozás elé ne használjunk viaszpácot!  

vöröses szeszpáccal pácolt, majd koptatott felületű ládika

A pác megszáradása után a felületet fém-, vagy műanyag csiszológyapottal húzzuk át, hogy az esetlegesen felálló, érdes tapintású rostokat lesimítsuk, eltávolítsuk.

A lakkozó, fényező műveletek előtt  alapozó, pórustömítő műveletre van szükség. Ehhez lenolajkencét, terpentin-olajat,  félolajat, faolajokat használhatunk.

Ha a termékünk élelmiszerrel érintkezik majd, alapozóként ajánlom a paraffinolajat.

Kitűnő alapozó, pórustömítő a felolvasztott, forró méhviaszba mártás is!

Habkőporral, vagy nagyon finom téglaporral lehet pórust tömíteni. Ez utóbbi is jól használható a politúrozás fázisaiban.

 

A politúrozás műveletsorában a rétegek felhordása között egy-két nap pihentetésre van szükség. A politúrt politúr-labdával, vagy nagyon finom szőrű ecsettel vihetjük fel a felületre.  

politúrozott figura

 

Ha lakkozni szeretnénk a felületet, kétféle alap lakktípus közül választhatunk:

1. Lakkbenzin, terpentin vagy szintetikus hígítású színtelen olajlakk (pl. Sirály csónaklakk);

2. Színtelen nitrolakk fajták, nitrohígító oldószerrel.

 

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a fa erezete jól látszódjon a tárgyon, használjunk lazúrt. Ez a szer fakonzerváló, színélénkítő, színező és fényt adó is lehet egyben.  

lazúrozott relief

 

Nagyon szép felületi fényt lehet elérni –igaz többszöri felvitellel- a keményolaj, keményviasz felületkezelő anyagokkal, valamint a méhviasz-pasztás kezeléssel.

 

Jótanácsként: 

Az üzletben vásárolt felületkezelő anyagokon, a termék leírásában olvashatjuk az összetevő anyagokat, a munka- és környezetvédelmi utasításokat és a használati tudnivalókat. Ezek áttanulmányozásával válasszunk megfelelő kezelőanyagot!

A felületkezelő rétegek felvitele között várjuk meg a teljes száradási időt! Ha a csomagoláson nincs feltüntetve a száradási idő, addig várjunk, amíg a terméket megszagolva egyáltalán nem érezzük a kezelő anyag illatát. (Ez paraffinolajra nem vonatkozik, mert az szagtalan!)

Az ezen az oldalakon szereplő témakörökhöz őszintén ajánlom az

A FAMŰVES KÉZMŰVES KISMESTERSÉG című szakkönyvem ismeretanyagát.

Róla információ a kezdőoldalon található.

 

Vissza a kezdőoldalra ...Viszont látásra!

Szabó Béla, faragó népi iparművész

Elérhetőségem: e-mail cím: fa@faragosuli.hu
Tel: 06-20-914-8508 (munkaidőben)