A termék gyártási folyamata.

Ha megszületik egy termék ötlete és végig gondoltuk annak formáját, működését, használhatóságát, gondolatainkat papíron megjelenítjük. Vázlatokat, látványrajzokat készítünk.  

(gótikus ácsolt szerkezetű szék látványrajza)

Amennyiben ez megfelel elképzelésünknek, következik a műszaki rajz (műhelyrajz). Ezen különböző vetületekben, sőt a bonyolultabb szerkezeti részeknél csomóponti ábrázolásban jelenik meg a termék, ill. annak több részlete. Itt készítjük el a szerkezet alkatrészeinek jegyzékét és megnevezzük a felhasználandó faanyagokat is.  

(kamarásasztal szerkezeti rajza)

Összeválogatjuk a termékhez szükséges alapanyagokat, segédanyagokat, kellékeket.

Nagy a valószínűsége, hogy az alapanyag jóval nagyobb terjedelmű, mint a termék egyes alkatrésze, ezért az alkatrészek ráhagyásos méretű  befoglaló formáját abból ki kell szabnunk.

A minimális hulladék elérése érdekében szabástérképet készítünk.

Faanyagot tekintve dolgozhatunk rönk, ill. áganyagból, fűrészáruból és faipari félkész termékekből.

 

(felfűrészelt tönkárú "Boulles")

Az előszabás (pl. hosszú pallóból a termék alkatrészeit magába foglaló nagyobb darab lefűrészelése) és

a szabás  daraboló és hasító fűrészelő műveletei után a gyalulás következik.

- Egyengető gyalulásnál a faanyag egy lapját és egy oldalát síkra és egymáshoz képest derékszögűre gyaluljuk.

- Párhuzam gyalulásnál az előzőleg egyengetett lapra és oldalra párhuzamos sík felületet gyalulunk.  

(kombinált gyalugép látványrajza)

A felületeket átcsiszoljuk.

A csiszolt felületre felszerkesztjük az alkatrészek méret- és formahű alakját, majd különböző fűrészelő, fúró, ráspolyozó, és csiszoló műveletekkel az alkatrészeket legyártjuk.

A próba összeállítás és az esetleges korrekciók után végleges állapotába összeállítjuk a terméket. Felületéről csiszolásokkal eltüntetjük a kézi és gépi gyártás esetleges szerszám- és egyéb nyomait.

A faragott díszítmény felrajzolásával előkészítettük termékünket a faragásra. (A rajzot rögzíthetjük híg politúrral.)

 

Csont-, vagy szaruanyagú termék esetében az első legfontosabb művelet:

- a csont zsírtalanító -többszöri- kifőzése Trisós forró vízben, majd fehérítő áztatása hideg Hypóban.

- a szaru átfőzése forró vízben, majd belső és külső tisztító kaparása.

Fűrészelő, reszelő, fúró műveletekkel alakítjuk formára a terméket.

A felületüket polír koronggal és -pasztával fényesre polírozhatjuk.

Csont, szaru edény esetében fából készítjük az alj dugót és a fedelet.  

(csont-fa fűszertartó készlet)

Szaru kürtnél a fúvóka keményfából készül.

A felrajzolt díszítményt híg politúrral rögzítsük.

Karcolással, spanyolozással, domborfaragás fajtákkal díszíthetünk.

 

Dísztök terméknél a gyártás műveletsora:

Száraz lopótökből, vagy kobaktökből dolgozunk. Víztartó edény esetében a tököt a hegyesedő végénél késsel körbevágva, vagy fűrészelve megnyitjuk. A magokat a lyukon át kiszedegetjük. Kampós kemény dróttal a tök belső faláról lekapargatjuk és kiszedjük a „vattás” anyagrészt.

A dísztök külső felületéről a szennyeződést, barnás foltokat, finomabb csiszolópapírral lecsiszoljuk. Ezáltal a felület egységes okker-sárgás lesz.

Ekkor rajzoljuk fel a díszítményt és rögzítjük a rajzot.  

( vésett- spanyolozott díszítésű ital tároló dísztök)

A díszítőtechnika lehet karcolás, spanyolozás, vésés vagy metszés. A vonalakba dörzsöljünk fekete, barna kontraszt növelő anyagot, pl. színezett méhviaszt, pasztát, faggyúval kevert kormot.

 

Az ezen az oldalakon szereplő témakörökhöz őszintén ajánlom az

A FAMŰVES KÉZMŰVES KISMESTERSÉG című szakkönyvem ismeretanyagát.

Róla információ a kezdőoldalon található.

 

Vissza a kezdőoldalra ...Viszont látásra!

Szabó Béla, faragó népi iparművész

Elérhetőségem: e-mail cím: fa@faragosuli.hu
Tel: 06-20-914-8508 (munkaidőben)