Tervezési szempontok ; anyag kiválasztás.

 

Amikor megszületik agyunkban a gondolat egy készíthető tárgyról, lényeges, hogy ismerjük azokat az alkotási szempontokat, amelyek hagyományként be kell tartanunk, tisztelnünk kell.  

Népi faragó kultúránkat megfigyelve észlelhetjük, hogy az alkotásokra az átgondoltság, a jól használhatóság, a szép forma, a formához és anyaghoz illő szín és díszítmény a jellemző.

 Amikor a pásztor, vagy paraszt-faragó szükségét érezte annak, hogy készítenie kell egy tárgyat, elsőként alaposan átgondolta annak szerkezetét, formáját. Kigondolta, hogyan kell a szerkezetnek majd működnie, milyen legyen a legjobban kézhez álló, egyszerű forma. Lényeges volt, hogy a tárgy tartós legyen, tehát szívós, erős és hibátlan anyagot keresett hozzá.  

Kelemen Ferenc népművész ivócsanakja

A jól sikerült tárgyat jó kedvében (meg ha ideje engedte), jó érzéke és tehetsége szerint díszítéssel látta el. A díszítmény témáját általában közvetlen környezetéből merítette. Azt ábrázolta amit látott, ami számára sokat jelentett.  Díszítés mennyiségét és helyét jó ízléssel választotta meg úgy, hogy hagyta az anyag szépségét is érvényesülni.

A faragott tárgy (még ha csak használati tárgy lesz is) felületkezelést kíván, ugyanis a ceruzás rajztól, a kéz izzadtságától bizony piszkos lehet. A kenyérbél, vagy radír, a kis darab „smirglipapír” megtette tisztító hatását. A szalonnabőr, kis darab faggyú, méhviasz vagy  gyertya segített a „felületvédelemben”, a selyemfényű felület dörzsöléssel való kialakításában.  

selyem fényű tükör oromdíszítmény

Más volt a helyzet, ha ajándéktárgy készült a kedvesnek, vagy cimborának.  Ekkor eltértek az egyszerűbb formától, beleadva „apait-anyait” zsúfolódtak a díszítések, „hadd lássa ország-világ mire is vagyunk képesek”.  Néha ezek a dolgok vitték tévútra az alkotókat és születtek használatra alkalmatlan, agyondíszített munkák.

Napjainkban az alapanyag és a  kézi munka is igen drága. A faragónak jól át kell gondolnia, hogy mit készítsen és a termékre mennyi díszítményt faragjon.

A tehetségünk megmutatására igen alkalmasak a kiállítások, szakmai bemutatók, pályázatok és népművészeti vásárok.

Egy dologra azonban mindig oda kell figyelni: a termék funkciója, formája, színe és díszítménye legyen összhangban !  

 

Az alapanyagok kiválasztásánál -fa esetén-  arra kell törekedni, hogy lehetőleg hibátlan és száraz legyen. A termék funkciójának, összhatásának, helyének, megfelelően válasszunk fafajt.

A csont, szaru és egyéb faragható anyag a kiválasztáskor mutatja magát. Látszik ha hibás, hiányos, nem megfelelő színű.

 

Jótanácsként:

1. Tervezéskor, díszítésnél próbáljunk meg kihasználni az anyagkombinációk lehetőségét. Szép termék készülhet fa-csont, fa-szaru elemekből. Nagyon szépen mutat sötétebb fafelülten egy ízléses csontberakás motívum, vagy a világos fában a sötétebb szarudísz.

2. Kerüljük az agyoncifrázott formát és a túlzsúfolt díszítést. Nem fontos minden tárgyra díszítményt faragni ! Hagyni kell a faanyag szépségét is érvényesülni !

  

 

Az ezen az oldalon szereplő korábbi témakörökhöz őszintén ajánlom az

A FAMŰVES KÉZMŰVES KISMESTERSÉG valamint a FARAGÓISKOLA

című szakkönyveim ismeretanyagát. Róluk információ a kezdőoldalon található.

 

Vissza a kezdőoldalra ...Viszont látásra!

Szabó Béla, faragó népi iparművész

Elérhetőségem: e-mail cím: fa@faragosuli.hu
Tel: 06-20-914-8508 (munkaidőben)